Ενισχύσεις για υφασμάτινες πάνες: τι; πως; πού;

Οι υφασμάτινες πάνες είναι φτιαγμένες από υλικά των οποίων η απορροφητικότητα ποικίλει. Βαμβάκι απλό ή βιολογικό, μπαμπού, κάνναβη και μικροΐνες είναι τα υλικά από τα οποία κατασκευάζεται το απορροφητικό μέρος μιας υφασμάτινης πάνας. Οι περισσότερες πλενόμενες πάνες έχουν κάποια επιπλέον ενίσχυση (diaper/nappy booster) η οποία μπορεί να είναι και αποσπώμενη για μεγαλύτερη ευελιξία και προσαρμογή της απορροφητικότητας. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις στις οποίες θέλουμε από τις πάνες μας ιδιαίτερα αυξημένη απορροφητικότητα. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

  • χρήση υφασμάτινης πάνας τη νύχτα
  • ένα μικρό ταξίδι με το αυτοκίνητο με επαναχρησιμοποιούμενες πάνες
  • μεγαλύτερα παιδάκια που βρέχουν πολύ την πάνα

Μπορούμε πολύ εύκολα να αυξήσουμε την απορροφητικότητα μιας πάνας χρησιμοποιώντας επιπλέον απορροφητικές ενισχύσεις. Οι ενισχύσεις πάνας μοιάζουν με μικρές σερβιέτες και τοποθετούνται συνήθως εκεί που η πάνα βρέχεται περισσότερο, στη μέση για τα κοριτσάκια και μπροστά για τα αγοράκια. Σαν ενισχύσεις πάνας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά απορροφητικά φύλλα κατασκευασμένα για αυτό το σκοπό, αυτοσχέδιες ενισχύσεις που έχουμε ράψει μόνοι μας ή ακόμα και πανάκια που απλώς διπλώνονται και φοριούνται μαζί με την πάνα.

8664583484_3284b853f3

photo via flickr

Μια πολύ χρήσιμη συμβουλή είναι να τοποθετούμε την ενίσχυση μεταξύ πάνας και αδιάβροχου καλύμματος για να μην χαλάμε την εφαρμογή της. Ταυτόχρονα, αν το ύφασμα που χρησιμοποιούμε ως ενίσχυση δεν έχει αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας, μειώνουμε στο ελάχιστο την πιθανότητα δερματικών ερεθισμών.

Οι επιπλέον ενισχύσεις αυξάνουν τον όγκο της πάνας και δεν είναι απαραίτητες στα νεογέννητα. Σε πολύ μικρά μωράκια, η πάνα θα αλλαχτεί συνήθως πριν κορεστεί και πιο σημαντική είναι η άριστη εφαρμογή της στα ποδαράκια και στην πλάτη για την αποφυγή διαρροών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *