Γιατί υφασμάτινες πάνες;

Είναι κατασκευασμένες από φυσικά υλικά που αναπνέουν

οι υφασμάτινες πάνες είναι όμορφες στα μωράκια

Η πάνα που αγγίζει το μωράκι σας 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, τουλάχιστον για τα 2,5 πρώτα χρόνια της ζωής του είναι κατασκευασμένη κυρίως από φυσικές ίνες (βαμβάκι, μπαμπού, κάνναβη) με το συνθετικό μέρος περιορίζεται στα κρυφά ελαστικά και στα κουμπώματα (κόπιτσες ή χρατς). Οι συμβατικές πάνες μιας χρήσεως κατασκευάζονται κυρίως από πλαστικό και από χημικά λευκασμένη κυτταρίνη για το απορροφητικό μέρος [1] . Το πλαστικό της πάνας μιας χρήσεως δεν αφήνει το δέρμα να αναπνέει και αυξάνει τη θερμοκρασία στην περιοχή της πάνας. Υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν ότι η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στην εκμάθηση της τουαλέτας μπορεί να συνδεθεί με μελλοντικά αναπαραγωγικά προβλήματα στους άνδρες [2].

Είναι απαλές και άνετες για τα μωράκια

Αγγίξτε με τα χέρια σας μια υφασμάτινη πάνα από βιολογικό βαμβάκι ή απαλό μπαμπού για να καταλάβετε πόσο άνετα και όμορφα θα αισθάνεται το μωράκι σας σε αυτές! Οι μητέρες μπορούν να δοκιμάσουν πλενόμενα επιθέματα θηλασμού και υφασμάτινες σερβιέτες για να καταλάβουν τη διαφορά στην αίσθηση και στην άνεση.

Είναι απαλλαγμένες από χημικά, συνθετικές λοσιόν και τεχνητά αρώματα

Εκτός από το πλαστικό και την λευκασμένη με χλώριο κυτταρίνη, οι συμβατικές πάνες περιέχουν στο εσωτερικό τους ένα υπεραπορροφητικό πολυμερές (sodium polyacrylate, SAP) που απορροφά μέχρι 300 φορές το βάρος του σε υγρασία. Δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν ότι η χρήση του SAP είναι απόλυτα ασφαλής για τα βρέφη! Έχουν ανιχνευθεί ακόμη επικίνδυνα χημικά όπως διοξίνες (παραπροϊόντα της λεύκανσης της κυτταρίνης) και ΤΒΤ (3-βουτυλο-κασσίτερος) [3]. Ακόμα και αν οι παραγωγοί της συμβατικής πάνας διαφημίζουν ότι τα προϊόντα τους έχουν περιποιητικά συστατικά [4], δεν μας εξασφαλίζει κανείς ότι το ευαίσθητο βρεφικό δέρμα δεν θα αντιδράσει στην επαφή τους (αλλεργείες, παράτριμμα).

Είναι επαναχρησιμοποιούμενες

Πλένονται και χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά στο μωράκι μας και θα κρατήσουν και για δεύτερο ή ακόμα και τρίτο παιδάκι. Αντίθετα στην καταναλωτική κουλτούρα που ευνοεί τα “εύκολα” προϊόντα μιας χρήσεως, οι υφασμάτινες πάνες συμβαδίζουν με το τρίπτυχο:

μείωσε τα απορρίμματα – επαναχρησιμοποίησε – ανακύκλωσε

reduce – reuse – recycle

Μας γλιτώνουν από πολλά χρήματα

Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε ότι τα προϊόντα μιας χρήσεως είναι ακριβότερα από τα αντίστοιχα που χρησιμοποιούνται πολλές φορές. Λίγοι όμως συνειδητοποιούν ότι το κέρδος από τη χρήση υφασμάτινης πάνας είναι της τάξης των 1200 με 1500 ευρώ για ένα μόνο παιδί. Το κέρδος μπορεί να αυξηθεί σημαντικά αν οι πάνες χρησιμοποιηθούν και σε επόμενο παιδάκι. Χρησιμοποιώντας υφασμάτινες πάνες μπορούν να βοηθηθούν οικονομικά οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα καθώς και οι πολύτεκνοι!

Είναι βολικές και εφαρμόζουν πολύ καλά

Οι σύγχρονες υφασμάτινες πάνες είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να εφαρμόζουν πολύ καλά και να είναι έτσι άνετες αλλά και να αποτρέπουν τις διαρροές. Κουμπώνουν εύκολα και σταθερά με ταινίες χρατς ή κόπιτσες και δεν χρειάζονται περίπλοκα διπλώματα και παραμάνες. Μπορούν επίσης να προσαρμοστούν σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε μωρού, ανάλογα με το σωματότυπό του και το επιθυμητό επίπεδο απορροφητικότητας (για νύχτα και για μικρά ταξίδια).

Μειώνουν κατά πολύ τα οικιακά απορρίμματα

Ιδιαίτερα όταν το μωράκι είναι νεογέννητο, τα καθημερινά σκουπίδια από πάνες είναι ένας δυσάρεστος μπελάς, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις διδύμων ή όταν υπάρχει και μεγαλύτερο παιδάκι σε πάνες. Οι υφασμάτινες πάνες που αποθηκεύονται προσωρινά σε έναν κουβά ερμητικά κλειστό δεν μυρίζουν άσχημα και δεν χρειάζεται να μεταφέρονται στον κάδο των σκουπιδιών κάθε λίγο και λιγάκι.

Είναι φιλικές προς το περιβάλλον

Τα σκουπίδια από τις πάνες ενός μωρού θα ξεπεράσουν τον 1 τόνο μέχρι την εκμάθηση της τουαλέτας. Το πλαστικό από τις συμβατικές πάνες μιας χρήσης θα κάνει εκατοντάδες χρόνια να αποσυντεθεί σε βλαβερά στοιχεία. Αντίθετα, οι υφασμάτινες πάνες, ανάλογα με τον τύπο και την κατασκευή τους, μπορούν να είναι μέχρι και 100% βιοδιασπώμενες. Πολύτιμοι φυσικοί πόροι όπως το πετρέλαιο, η ξυλεία και το νερό ξοδεύονται για να κατασκευαστούν οι πάνες μιας χρήσεως, χωρίς αυτά τα υλικά να μπορούν να ανακυκλωθούν. Τα απεκκρίματα που παραμένουν ασφυκτικά κλεισμένα σε πλαστικό και χαρτί στις χωματερές, αποσυντίθενται και απελευθερώνουν με τη βοήθεια της βροχής επικίνδυνα μικρόβια, μολύνοντας έτσι τον υδροφόρο ορίζοντα. Φαίνεται ιδιαίτερα απλό να πετάξουμε μια λερωμένη πάνα στα σκουπίδια, οι συνέπειες όμως για τον πλανήτη είναι πραγματικά σοβαρές.

 

Πηγές:

[1] http://www.madehow.com/Volume-3/Disposable-Diaper.html

[2] C-J Partsch, M Aukamp, W G Sippell, Scrotal temperature is increased in disposable plastic lined nappies. Division of Paediatric Endocrinology, Department of Paediatrics, Christian-Albrechts- University of Kiel, Schwanenweg 20, D-24105 Kiel, Germany. Arch Dis Child 2000;83:364-368.

[3] http://archive.greenpeace.org/pressreleases/toxics/2000may152.html

[4] http://www.pampers.com/en_US/pampersHistory


Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα του Let's Go Cloth;One thought on “Γιατί υφασμάτινες πάνες;

  1. Pingback: Επιλέγοντας πλενόμενες πάνες τύπου One Size