Λεκέδες στις υφασμάτινες πάνες

Οι λεκέδες στα ρούχα ήταν πάντα ένας δύσκολος εχθρός για τις παραδοσιακές νοικοκυρές. Ιδιαίτερα για τις πάνες των μωρών ο κόπος ήταν μεγάλος και απαιτούσε πολλά σαπουνίσματα και βράσιμο σε καζάνι. Σήμερα διαφημίζεται μια πληθώρα ενισχυτικών πλυσίματος για την απαλλαγή από κάθε λεκέ γρήγορα, χωρίς τρίψιμο και χωρίς την ανάγκη πλυσίματος σε υψηλή θερμοκρασία. Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες με την πλούσια γκάμα των επώνυμων καθαριστικών που προωθούν υπόσχονται «θαύματα» και το καταναλωτικό κοινό σπεύδει να αγοράσει τα προϊόντα τους και να γεμίσει ασφυκτικά τα ντουλάπια με «όπλα» κατά των λεκέδων και της βρωμιάς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού αλλά και την πιο σημαντική ζημιά στο περιβάλλον και την υγεία. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις αλλεργικών ατόμων ή βρεφών και μικρών παιδιών, γίνεται επιτακτική η ανάγκη για στροφή σε πιο φιλικούς και απλούς τρόπους καθαρισμού.

photo via https://www.flickr.com/photos/nikkimorton/

photo via nikkimorton

Ακόμα και σήμερα, η σκέψη της πρόπλυσης και των λεκέδων στις υφασμάτινες πάνες είναι ένας παράγοντας που μπορεί να αποθαρρύνει τους γονείς να τις χρησιμοποιήσουν. Η πρώτη αντίδραση όταν προτείνει κανείς τις υφασμάτινες πάνες είναι «Εεε χμμμμ … και με τα κακάκια … τι γίνεται;». Είναι αλήθεια πως η φροντίδα των μικρών παιδιών δεν … μυρίζει πάντα όμορφα αλλά οι γονείς βρίσκουν πάντα τρόπους να το αντιμετωπίζουν αυτό με … χαμόγελο! Ας δούμε μερικές απλές οδηγίες για να έχουμε καθαρές πάνες χωρίς λεκέδες:

 • Στα νεογέννητα και τα βρέφη που τρέφονται με αποκλειστικό θηλασμό δεν είναι απαραίτητο να ξεπλένονται οι πάνες μετά την αλλαγή τους. Ένα ξέπλυμα με κρύο νερό στο πλυντήριο στο τέλος της ημέρας είναι αρκετό σαν προεργασία πριν την πλύση με ζεστό νερό και απορρυπαντικό.
 • Σε μεγαλύτερα μωρά που τα κακάκια είναι σχηματισμένα, απορρίπτονται στην τουαλέτα μετά την αλλαγή και οι πάνες δεν λεκιάζουν πολύ. Σε αυτό βοηθά η χρήση πάνω από την πάνα ειδικών χάρτινων επιθεμάτων ή λωρίδων από φλις (πλένονται και επαναχρησιμοποιούνται).
 • Μετά το πλύσιμο, το στέγνωμα στον ήλιο εξαφανίζει τους λεκέδες και αποστειρώνει επιπλέον τις πάνες. Αν δεν το πιστεύετε, κάντε μια δοκιμή με ένα λερωμένο από κακά ρουχαλάκι και θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα.
 • Το χειμώνα που το στέγνωμα στον ήλιο είναι δύσκολο, η τοπική χρήση ενός οικολογικού καθαριστικού για λεκέδες κάνει την καθαριότητά τους πιο εύκολη. Τα χλωριούχα λευκαντικά καθώς και αυτά που περιέχουν ένζυμα πρέπει να αποφεύγονται. Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν, τα υφάσματα πρέπει να πλυθούν και ξεπλυθούν καλά για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων.

2 thoughts on “Λεκέδες στις υφασμάτινες πάνες

 1. Anonymous

  Mετά το ξέπλυμα με κρύο νερό στο τέλος της ημέρας που λέτε, τι κάνουμε τις πάνες δεδομένου ότι θα βάζουμε πλυντήριο με απορρυπαντικό κάθε 2 μέρες? Τις στεγνώνουμε και τις αποθηκεύουμε αλλού? Αν είναι έτσι είναι διπλός κόπος (με το άπλωμα κλπ) και μήπως συμφέρει να βάζεις πλυντήριο με απορρυπαντικό κάθε μέρα τελικά?
  Φιλικά
  Μαρία

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *