Πληροφορίες για τις υφασμάτινες πάνες;

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, μπορεί να βρει κανείς πληθώρα πληροφοριών για τις υφασμάτινες πάνες, κυρίως βέβαια στα αμερικάνικα αγγλικά σαν cloth diapers, στα βρετανικά σαν cloth nappies αλλά και στα γερμανικά σαν stoffwindeln. Αρκετές από αυτές είναι αποκομμένες από την ελληνική πραγματικότητα για τους παρακάτω λόγους:
  • αναφέρονται σε τύπους υφασμάτινης πάνας και συγκεκριμένες εταιρείες που δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά
  • η ρουτίνα πλυσίματος είναι συχνά διαφορετική (μάρκες απορρυπαντικών, τύποι πλυντηρίων)
Μέσα σε αυτό τον τεράστιο όγκο πληροφορίας, εύκολα μπορεί να χαθεί κανείς και να πιστέψει ότι η χρήση υφασμάτινης πάνας είναι μια δαιδαλώδης διαδικασία την οποία είναι δύσκολο ένας γονιός να ακολουθήσει. Στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι πιο απλά και το βασικότερο είναι οι γονείς να κατανοήσουν ότι οι υφασμάτινες πάνες είναι καλύτερες για την υγεία του μωρού τους, για το περιβάλλον αλλά και την τσέπη τους. Διαβάζοντας ανάμεσα σε άλλα το blog All About Cloth Diapers αλλά και τον σχετικό οδηγό που έχει συντάξει η συγγραφέας του και μητέρα τριών παιδιών Autumn Beck, κλείνω σημειώνοντας τα παρακάτω ενδιαφέροντα σημεία:

“Δεν είναι απίθανο να έχετε ταυτόχρονα δύο μωράκια σε υφασμάτινες πάνες. Ακόμα και αν έχετε διαφορετικές πάνες για το καθένα, είναι φθηνότερο και πιο υγιεινό να χρησιμοποιείτε υφασμάτινες πάνες.”

“Όταν έχεις να κάνεις με παιδιά, τίποτα δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο! Εκεί που νομίζεις ότι τα έχεις όλα υπό έλεγχο, μεγαλώνουν ξαφνικά 3 ίντσες, χάνουν 5 λίμπρες και αποκτούν αλλεργία στο μαλλί. Πρέπει ο γονιός να έχει κατασταλάξει στο ότι οι υφασμάτινες πάνες είναι καλύτερες για το μωρό του και να είναι διατεθειμένος να βρει λύση σε όποιο πρόβλημα παρουσιαστεί.”

“Οι μπαμπάδες δεν αλλάζουν τόσες πάνες όσες εμείς και αν θέλουμε να αλλάξει αυτή η κατάσταση πρέπει να τους συμπεριλάβουμε στην διαδικασία, ακόμα και αν χρειαστεί να αγοράσουμε κάποιες υφασμάτινες πάνες που εφαρμόζουν ακριβώς όπως οι πάνες μιας χρήσεως. Θα εκπλαγείτε για το ενδιαφέρον που μπορεί να δείξει με αυτόν τον τρόπο ο σύντροφός σας για να αλλάξει την πάνα του μωρού σας!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *