Επιλέγοντας πλενόμενες πάνες τύπου One Size

Πώς σας φαίνεται η ιδέα να αγοράσετε ένα σετ από υφασμάτινες πάνες τις οποίες θα χρησιμοποιήσετε στο μωράκι σας από νεογέννητο μέχρι την εκμάθηση της τουαλέτας; Η ιδέα είναι ελκυστική και πέρα από τα γενικότερα οφέλη της υφασμάτινης πάνας, σας γλιτώνει από πάρα πολλά χρήματα. Οι πάνες ένα-μέγεθος έχουν πολλά πλεονεκτήματα όμως υπάρχουν κάποια θέματα που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του πριν τις επιλέξει.

photo via https://www.flickr.com/photos/girlonthewire/

photo via girlonthewire

Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές στις πάνες One Size. Υπάρχουν πάνες με ξεχωριστό κάλυμμα όπου το απορροφητικό μέρος είναι ευέλικτο (κόπιτσες μπροστά, αφαιρούμενες ενισχύσεις κ.λπ) και τα αδιάβροχα καλύμματα διατίθενται σε διαφορετικά νούμερα (η εφαρμογή είναι πολύ σημαντική για την αποφυγή διαρροών). Άλλη περίπτωση είναι οι πάνες pocket που διαθέτουν 2 ενισχύσεις (μια μικρή για τα νεογέννητα και μια δεύτερη για extra απορροφητικότητα αργότερα) και εξωτερικές κόπιτσες που αλλάζουν θέση καθώς το μωρό μεγαλώνει.

Οι πλενόμενες πάνες one size είναι κατά κανόνα αρκετά ογκώδεις στα νεογέννητα, ιδιαίτερα δε στα πρόωρα μωράκια. Αυτό βέβαια είναι καθαρά θέμα αισθητικής και δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητά τους, αν φυσικά φορεθούν σωστά. Η χρήση υφασμάτινης πάνας μπορεί επίσης να έχει ευεργετική επίδραση σε βρέφη με τάση για δυσπλασία των ισχύων, στα οποία συχνά οι γονείς φορούν ένα σεντόνι ή μια τετράγωνη πάνα ανάμεσα στα πόδια, διπλωμένα έτσι ώστε τα πόδια να είναι ανοιχτά και λυγισμένα σε βαθύ κάθισμα.

Όσο για τα βρεφικά ρουχαλάκια, καλό θα ήταν οι γονείς να επιλέξουν φορμάκια και κορμάκια που προσφέρουν άνεση στη μέση και στα ποδαράκια. Υπάρχουν ρούχα ειδικά σχεδιασμένα για υφασμάτινες πάνες, όπως τα βιολογικά ρούχα δικαίου εμπορίου της εταιρείας Frugi. Ο σχεδιασμός τους πρέπει επίσης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός έτσι ώστε να προσαρμόζονται στο μωράκι σας όσο αυτό μεγαλώνει. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί γονείς που χρησιμοποιούν πλενόμενες πάνες επιλέγουν σετ μπλουζάκι και παντελονάκι αντί για το κλασικό φορμάκι με κόπιτσες μιας και μπορούν έτσι να επιλέξουν μεγαλύτερο μέγεθος μόνο για το κάτω μέρος.

Οι πάνες ένα-μέγεθος αποτελούν ιδανική λύση για όσους έχουν δύο παιδάκια με μικρή διαφορά ηλικίας που χρησιμοποιούν ακόμα πάνες. Τα μωράκια μεγαλώνουν γρήγορα και μια πάνα που προσαρμόζεται στην ανάπτυξή τους είναι πρακτική και γλιτώνει τους γονείς από χρόνο και χρήματα. Αν οι γονείς επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τις πάνες και σε επόμενο παιδάκι, η αγορά μερικών επιπλέον θα έχει σαν αποτέλεσμα να διατηρηθούν σε καλύτερη κατάσταση.