Οι υφασμάτινες πάνες είναι πολύ πιο οικονομικές!

Έχουμε τονίσει στο παρελθόν ότι οι υφασμάτινες πάνες είναι ο πλέον οικονομικός τρόπος για να φροντίζετε το μωρό σας. Η αρχική επένδυση ίσως σας φανεί λίγο ακριβή αλλά μακροπρόθεσμα το κέρδος είναι σημαντικό. Το κέρδος από τη χρήση πλενόμενης πάνας ξεκινάει από τα 1200 ευρώ για το πρώτο παιδί και αυξάνεται αν οι ίδιες πάνες χρησιμοποιηθούν και σε επόμενο παιδάκι! Σημαντικά οικονομικά οφέλη υπάρχουν και για την πολιτεία εφόσον για τη διαχείριση του μεγάλου όγκου απορριμμάτων από τις υφασμάτινες πάνες δαπανώνται σημαντικά χρηματικά ποσά. Στο εξωτερικό, οι γονείς που χρησιμοποιούν πλενόμενες πάνες πριμοδοτούνται από τις υπηρεσίες του δήμου έτσι ώστε να δοθεί ένα οικονομικό κίνητρο. Ακολουθούν μερικές ακόμα προτάσεις για να αλλάζετε το μωράκι σας οικολογικά αλλά πολύ πολύ φθηνά:

  • Επιλέξτε πάνες ένα-μέγεθος! Συνήθως ένα σετ από 18-24 πάνες είναι αρκετό για να αλλάζετε το μωρό σας από νεογέννητο μέχρι νήπιο.
  • Επιλέξτε πάνες που είναι απλές στην κατασκευή, χωρίς ενσωματωμένα χρατς και κόπιτσες. Οι πάνες σε σχήμα κλεψύδρας είναι μια μέση λύση δεδομένου ότι οι προδιπλωμένες (prefolds) και οι τετράγωνες πάνες είναι πιο σύνθετες στην εφαρμογή.
  • Αν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε πάνες από δεύτερο χέρι. Έτσι οι πάνες του μωρού σας θα έχουν μηδενικό η ελάχιστο κόστος ακόμα και στο πρώτο παιδί!
  • Μειώστε τη χρήση στεγνωτηρίου στο απολύτως απαραίτητο.
  • Πλύνετε τις πάνες μαζικά, ανά δύο το πολύ τρεις μέρες σε θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη από 60 βαθμούς.
  • Χρησιμοποιήστε soapnuts για την πλύση, είναι η πιο οικονομική και καθαρή λύση για τις πάνες σας! Για τα μάλλινα καλύμματα, μια μπάρα από σαπούνι ελαιολάδου καθαρίζει αποτελεσματικά, φροντίζει το κάλυμμα και είναι πολύ οικονομική.

 

Περιμένουμε και τα δικά σας σχόλια για την οικονομία της υφασμάτινης πάνας!

3 thoughts on “Οι υφασμάτινες πάνες είναι πολύ πιο οικονομικές!

  1. Chrissa

    Δώσαμε περίπου 600 ευρώ για τις 26 πάνες που έχουμε, η πλειονότητα των οποίων είναι all-in-one, one size (έχουμε και 6 small size που μας εκάναν το πρώτο 4μηνο). Μετά από 9 μήνες χρήσης υπολογίσαμε ότι έχουμε ήδη αποσβέσει το κόστος κτήσης τους :)

  2. Pingback: Πλενόμενες πάνες, πώς να επιλέξω; | Let's Go Cloth

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *