Υφασμάτινες πάνες: και τι γίνεται με τα κ@κ@;

Μια από τις πρώτες ερωτήσεις που δέχεται συνήθως ένας γονιός όταν δηλώνει ότι χρησιμοποιεί υφασμάτινες πάνες είναι “… και με τα κακάκια τι γίνεται;”. Όσοι από εσάς συζητούν το θέμα με φίλους και γνωστούς θα έχετε δεχθεί κάποια στιγμή αυτή την ερώτηση, η οποία συνοδεύεται από βλέμμα γεμάτο έκπληξη, απορία αλλά και … αποστροφή, ειδικά αν αυτός που ρωτάει δεν έχει δικά του παιδάκια!

Photoxpress_2603877_640

Όλοι οι γονείς γνωρίζουν πολύ καλά ότι η φροντίδα των μωρών δεν μυρίζει πάντοτε … λουλούδια και ακόμα και αν κάποιος χρησιμοποιεί πάνες μιας χρήσεως θα χρειαστεί να έρθει σε επαφή με τις ακαθαρσίες του μωρού του. It’s a dirty job but somebody has to do it! Όσον αφορά το θέμα της βρωμιάς και των δυσάρεστων οσμών, αξίζει να δούμε σε ποια θέματα η υφασμάτινη πάνα υπερτερεί πραγματικά σε σχέση με τις πλαστικές πάνες μιας χρήσεως.

Μια καθαρή και φρεσκοπλυμένη πάνα μυρίζει πολύ λιγότερο όταν το μωράκι τη λερώσει σε σύγκριση με τις πάνες μιας χρήσης, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για κακάκια! Η δυσάρεστη οσμή που έχει μια συμβατική πάνα γεμάτη ούρα είναι πολύ χαρακτηριστική (εδώ μιλάει η πείρα …). Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πάνες θα πρέπει να αλλάζονται τακτικά για λόγους υγιεινής αλλά και άνεσης του μωρού μας.

Ο τρόπος που αλλάζουμε την πλενόμενη πάνα δεν είναι και πολύ διαφορετικός από μια πάνα μιας χρήσης και δεν χρειάζεται να λερωθούμε ιδιαίτερα. Στη συνέχεια, αν η πάνα έχει στερεό περιεχόμενο, απλά το τινάζουμε στην λεκάνη της τουαλέτας. Στη δουλειά αυτή μας βοηθούν τα επθιέματα πάνας, πλενόμενα από φλις ή χάρτινα βιοδιασπώμενα. Σε κάποιες περιπτώσεις επιστρατεύουμε και το ακουστικό του ντους, όχι πολύ συχνά πάντως! Εδώ η πάνα μιας χρήσης φαντάζει σαν η εύκολη λύση: κλείνουμε τη βρωμιά σε αρκετά στρώματα πλαστικού και πετάμε στο καλαθάκι, απλό ε; Την επόμενη φορά που θα πλησιάσουμε το καλαθάκι με τα άχρηστα θα εισπράξουμε μια δυσάρεστη έκπληξη καθώς τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται στη ζέστη και την υγρασία, φαντάζεστε τι γίνεται στις χωματερές;

Όσο για τις διαρροές από την πάνα, όποιος έχει νεογέννητο που θηλάζει αποκλειστικά γνωρίζει τι σημαίνουν! Καμία πάνα μιας χρήσης δεν φυλακίζει τα αραιά κακάκια του θηλασμού πιο αποτελεσματικά από μια χνουδωτή υφασμάτινη πάνα.


Για να συνοψίσουμε:

Συμβατικές πάνες: Το καλαθάκι μυρίζει άσχημα, το σπίτι μυρίζει άσχημα, το μωρό μας μυρίζει άσχημα! Όταν τα κακά ξεφύγουν, η δουλειά γίνεται πολύ βρώμικη!
Υφασμάτινες πάνες:
Φυλακίζουν την υγρασία και τις στερεές ακαθαρσίες και δεν μυρίζουν ιδιαίτερα άσχημα ακόμα και όταν τις αποθηκεύουμε προσωρινά πριν το πλύσιμο. Τα κακάκια βρίσκουν εύκολα το δρόμο προς την αποχέτευση και αν χρησιμοποιήσουμε και τα κατάλληλα αξεσουάρ κρατάμε τα χεράκια μας καθαρά!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *