Μπουγάδα για τις υφασμάτινες πάνες

πλενόμενες πάνες άπλωμα στον ήλιο

Φωτογραφία από εδώ.

Η καθαριότητα για τις υφασμάτινες πάνες του μωρού σας είναι μια διαδικασία που γίνεται πολύ εύκολη αν τηρηθούν κάποιοι βασικοί κανόνες. Τη δύσκολη δουλειά την αναλαμβάνει το πλυντήριο ενώ εσείς πρέπει να κάνετε κάποιες επιλογές για την προετοιμασία πριν την πλύση, το απορρυπαντικό που θα χρησιμοποιηθεί και τη θερμοκρασία πλυσίματος. Θα επιχειρήσουμε εδώ να δώσουμε κάποιες βασικές οδηγίες για να είναι η μπουγάδα με τις πάνες σας αποτελεσματική σε καθαριότητα, φιλική προς το δέρμα του μωρού σας αλλά και φιλική προς το περιβάλλον.

Πόσο συχνά;

Ανάλογα με το πόσες πάνες έχετε στην κατοχή σας και πόσα παιδάκια έχετε με πάνες, θα χρειαστεί να βάζετε πλυντήριο κάθε 2-3 ημέρες. Αν αποφασίσετε να πλένετε με μικρότερη συχνότητα, οι πάνες θα καθαρίζουν πιο δύσκολα και γενικά δεν συνίσταται.

Τι να κάνετε με μια λερωμένη πάνα:

Μετά από κάθε αλλαγή πάνας, πετάτε τα στερεά στην τουαλέτα και αποθηκεύετε την πάνα σε ειδικό κάδο για πάνες, σε μια λεκάνη ρούχων ή σε αδιάβροχη τσάντα φύλαξης. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να ξεπλύνετε την πάνα με το ακουστικό του ντους για να αφαιρέσετε όσο γίνεται περισσότερα στερεά. Για την προσωρινή αποθήκευση, έχετε δύο επιλογές, ο κουβάς να είναι στεγνός ή γεμάτος με νερό και σόδα ή κάποιο οικολογικό ενισχυτικό πλύσης. Ο στεγνός κουβάς είναι πιο απλός στη χρήση και πιο εύκολος στη μεταφορά. Το νερό και η σόδα βοηθούν στην αποδυνάμωση των λεκέδων και στη μείωση της φθορά του υφάσματος από την αμμωνία των ούρων με αποτέλεσμα οι ίνες να παραμένουν πιο μαλακές. Πρέπει βέβαια οι πάνες να στραγγίζονται πολύ προσεκτικά από το βρώμικο νερό και σε καμία περίπτωση να μην παραμένουν σε αυτό για διάστημα περισσότερο από μια μέρα! Συνιστούμε να είστε ιδιαίτερα σχολαστικοί με την υγρή μέθοδο φύλαξης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Προεργασία

Στην προεργασία της καθαριότητας βοηθάει πολύ η χρήση επιθεμάτων από βιοδιασπώμενο χαρτί ή φλις. Αν το αδιάβροχο κάλυμμα δε έχει λερωθεί από κακά, μπορείτε να το αφήσετε να στεγνώσει και να το ξαναχρησιμοποιήσετε. Στο τέλος της ημέρας βάζετε τις λερωμένες πάνες και τα καλύμματα στο πλυντήριο, σε πρόγραμμα για ξέπλυμα με κρύο νερό χωρίς απορρυπαντικό.

Συμβουλή: Αν το μωρό σας θηλάζει αποκλειστικά, οι λερωμένες πάνες μπαίνουν κατευθείαν στον ειδικό κάδο και ξεπλένονται μια και καλή στο τέλος της ημέρας.

Πλύσιμο

Προτείνουμε θερμοκρασία πλυσίματος 60 βαθμών και εντατικό πρόγραμμα πλύσης, όπως και αρκετοί κατασκευαστές. Οι περισσότερες υφασμάτινες πάνες που κυκλοφορούν στο εμπόριο, πλένονται άνετα στους 60 βαθμούς, παρόλα αυτά, συμβουλευτείτε τις ειδικές οδηγίες του κάθε κατασκευαστή πάνας για τη μέγιστη θερμοκρασία πλύσης! Για να ελέγξετε αν οι πάνες σας έχουν καθαρίσει αποτελεσματικά, εμπιστευτείτε την όσφρηση σας μόλις βγουν από το πλυντήριο. Ένα σποραδικό πλύσιμο στους 90 βαθμούς (εφόσον μιλάμε για πάνες οι οποίες αποτελούνται από φυσικές ίνες) φρεσκάρει τις πάνες, μην το παρακάνετε όμως γιατί φθείρετε τα υφάσματα και σπαταλάτε ενέργεια! Τα υφασμάτινα καλύμματα δεν συνίσταται να πλένονται σε θερμοκρασία βρασμού. Προσοχή στα μάλλινα καλύμματα πάνας, τις περισσότερες φορές απαιτούν πλύσιμο στο χέρι με ειδικό απορρυπαντικό για μάλλινα ή πράσινο σαπούνι! Μην παραλείψετε να ασφαλίσετε τα κουμπώματα τύπου χρατς στα αδιάβροχα καλύμματα για να μην πιάνονται σε άλλα υφάσματα.

Συμβουλή: Αν συνηθίζετε να βάζετε πλυντήριο αργά το βράδυ καλό θα ήταν να μην αφήνετε τις καθαρές πάνες μέσα στο πλυντήριο μέχρι το επόμενο πρωί. Με την βοήθεια της ζέστης και της υγρασίας αποκτούν δυσάρεστη οσμή και ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και τις ώρες που έμειναν στο πλυντήριο, ίσως χρειαστεί να τις πλύνετε ξανά!

Ποιο απορρυπαντικό να επιλέξετε;

Καλό θα είναι να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την επιλογή απορρυπαντικού για τις υφασμάτινες πάνες του μωρού σας. Ακόμα και αν κάποιο απορρυπαντικό προωθείται ως κατάλληλο για βρεφικά ρούχα, διαβάστε προσεκτικά τα συστατικά του και ελέγξτε για την παρουσία ενζύμων, οπτικών ενισχυτών καθώς και αρώματος. Η χρήση μαλακτικού μειώνει την απορροφητικότητα των υφασμάτων και δεν συνίσταται. Πρέπει να αποφεύγονται επίσης απορρυπαντικά που αν και φιλικά προς το δέρμα και το περιβάλλον, περιέχουν φυσικό σαπούνι σε μεγάλο ποσοστό. Προτιμήστε επίσης τα απορρυπαντικά σε σκόνη σε σχέση με τα υγρά, αυτό συνιστούν άλλωστε και οι περισσότεροι κατασκευαστές υφασμάτινων πανών. Τα υπολείμματα σαπουνιού αλλά και διάφορα άλλα πρόσθετα που υπάρχουν κυρίως στα συμβατικά απορρυπαντικά, είναι αυτά που μειώνουν την απορροφητικότητα στις υφασμάτινες πάνες και μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα διαρροές και δυσοσμία.

Λεκέδες

Ανάλογα με την ηλικία και την διατροφή του παιδιού σας, οι πάνες θα έχουν και διαφορετικούς λεκέδες. Το στέγνωμα στον ήλιο ξεθωριάζει τους λεκέδες στις πάνες και βοηθά στην καθαριότητά τους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην πλύση κάποιο οικολογικό λευκαντικό με οξυγόνο ή τοπικά στο λεκέ σαπούνι χολής (gall soap, gallseife). Αν μετά την πλύση κάποια ίχνη από λεκέδες επιμένουν, παρόλα αυτά οι πάνες σας μυρίζουν καθαρές, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε άφοβα.


Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα του Let's Go Cloth;2 thoughts on “Μπουγάδα για τις υφασμάτινες πάνες

  1. Pingback: Οικολογική μπουγάδα για τις υφασμάτινες πάνες | Let's Go Cloth

  2. Pingback: Μπουγάδα στον ήλιο! | Let's Go Cloth