Γλωσσάρι για τις υφασμάτινες πάνες

Υφασμάτινη πάνα – cloth diaper/nappy

Πλενόμενη άρα και επαναχρησιμοποιούμενη πάνα για τα μωράκια της οποίας το απορροφητικό μέρος κατασκευάζεται από φυσικές ίνες (βαμβάκι, μπαμπού, κάνναβη) ή μικρoΐνες. Πλένεται στο πλυντήριο σε εντατικό πρόγραμμα.

 Αδιάβροχο κάλυμμα για υφασμάτινες πάνες – waterproof diaper/nappy cover

Φοριέται πάνω από την υφασμάτινη πάνα (εκτός από τις πάνες όλα-σε-ένα και τις πάνες με τσέπη από αδιάβροχο υλικό) για να αποτρέπει τις διαρροές. Κατασκευάζεται από αδιαβροχοποιημένο ύφασμα ή μαλλί και μένει σταθερά στη θέση του με κόπιτσες ή χρατς. Κάποια μάλλινα καλύμματα μοιάζουν με εφαρμοστά παντελονάκια οπότε δεν έχουν κουμπώματα.

Προστατευτικές λωρίδες – diaper/nappy liners

Τοποθετούνται σαν ενδιάμεσο στρώμα μεταξύ της πάνας και του βρεφικού δέρματος. Μας διευκολύνουν να πετάμε τα κακάκια και δίνουν μια αίσθηση στεγνότητας όσο το μωρό μας φοράει την πάνα. Κατασκευάζονται από βιοδιασπώμενο χαρτί (μιας χρήσης) ή από πλενόμενο φλις.

Ενισχύσεις πάνας – diaper/nappy doublers

Κομμάτια υφάσματος σε σχήμα οβάλ, παραλληλόγραμμου ή κλεψύδρας που τοποθετούνται μαζί με την πάνα για να αυξήσουν την απορροφητικότητά της. Συνήθως αποτελούνται από πολλά στρώματα απορροφητικού υλικού.

Μάλλινο κάλυμμα για υφασμάτινες πάνες – wool diaper/nappy cover, wool soaker

Αποτρέπει τις διαρροές και φοριέται πάνω από τις υφασμάτινες πάνες. Έχει ιδιαίτερα μεγάλη αναπνευσιμότητα και είναι φυσικά αντιβακτηριδιακό. Ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, πλένεται στο χέρι ή στο πλυντήριο σε ειδικό πρόγραμμα για μάλλινα. Πρέπει να αδιαβροχοποιείται κάθε 3-4 εβδομάδες με λανολίνη.

Κουβάς για υφασμάτινες πάνες – diaper/nappy pail

Οι πάνες αποθηκεύονται προσωρινά σε έναν κουβά που κλείνει ερμητικά μέχρι την πρόπλυσή τους. Υπάρχουν δύο επιλογές: (α) ο κουβάς να είναι γεμάτος με νερό και λίγη σόδα και β) τελείως στεγνός.

Δίχτυ κουβά για υφασμάτινες πάνες – cloth diaper/nappy mesh

Τοποθετείται στο εσωτερικό του κουβά για πάνες. Χρησιμεύει κυρίως στην περίπτωση φύλαξης σε νερό και σόδα για να στραγγίζουμε τις πάνες πριν από την πρόπλυσή τους.

Αδιάβροχη τσάντα φύλαξης – wet bag

Ένας σάκος με κορδόνι, συνήθως από υλικό παρόμοιο με τα αδιάβροχα καλύμματα για πάνες. Χρησιμεύει σαν αποθήκη για τις λερωμένες πάνες όταν είμαστε εκτός σπιτιού. Πλένεται στο πλυντήριο μαζί με τις υφασμάτινες πάνες.

Εφαρμοστή υφασμάτινη πάνα – fitted cloth diaper/nappy

Το σχήμα της μοιάζει με αυτό της πάνας μιας χρήσεως και έχει ελαστικά στα ποδαράκια και στη μέση. Ασφαλίζει με κουμπώματα χρατς, κόπιτσες, snappi ή ακόμα και μόνο με τη βοήθεια ενός σταθερού καλύμματος. Απαιτείται η χρήση αδιάβροχου καλύμματος!

Προδιπλωμένη υφασμάτινη πάνα – prefold diaper/nappy

Έχει τετράγωνο σχήμα και κατασκευάζεται από πολλές στρώσεις λεπτού βαμβακερού υφάσματος έτσι ώστε το κεντρικό μέρος να έχει αυξημένη απορροφητικότητα. Μπορεί να διπλωθεί στα τρία και να τοποθετηθεί μέσα σε ένα αδιάβροχο κάλυμμα. Με τη χρήση ενός snappi, μπορεί να διπλωθεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να εφαρμόζει καλύτερα, αποτρέποντας έτσι τις διαρροές. Απαιτείται η χρήση αδιάβροχου καλύμματος!

Κλασσική τετράγωνη πάνα – flat diaper/nappy

Είναι ένα τετράγωνο πανί περίπου 80×80 εκ. από βαμβακερή φανέλα ή γάζα. Μπορεί να διπλωθεί με πάρα πολλούς τρόπους και έχει και άλλες χρήσεις (πάνα αγκαλιάς, σεντονάκι κ.α.). Απαιτείται η χρήση αδιάβροχου καλύμματος!

Snappi, Nippa

Μοιάζουν με ελαστικά «Τ» και στις τρεις άκρες τους έχουν δόντια για να πιάνονται πάνω στο ύφασμα. Χρησιμοποιούνται για να σταθεροποιούν απλές, προδιπλωμένες πάνες ή ακόμα πάνες σε σχήμα κλεψύδρας. Δεν ξεκουμπώνουν εύκολα από τα μικρά παιδικά χεράκια και έτσι οι πάνες μένουν πάντα στη θέση τους.

Υφασμάτινη πάνα με τσέπη – pocket diaper/nappy

Μοιάζουν με τις εφαρμοστές ή τις όλα-σε-ένα μόνο που χρειάζεται να προσθέσει κανείς κάποια ενίσχυση στο εσωτερικό τους. Συνήθως η εξωτερική πλευρά είναι από αδιάβροχο υλικό και η εσωτερική από φλις ή συνθετικό σουέτ. Μπορεί κανείς να αυξομειώνει την απορροφητικότητά τους αλλάζοντας το είδος και το υλικό της ενίσχυσης. Σαν ενίσχυση μπορούν να χρησιμοποιηθούν παλιές επίπεδες ή προδιπλωμένες πάνες ή ειδικές ενισχύσεις από μικρoΐνες.

Υφασμάτινη πάνα όλα-σε-ένα – all-in-one diaper/nappy

Είναι ότι πιο κοντινό στις πάνες μιας χρήσης. Το αδιάβροχο και το απορροφητικό μέρος είναι ραμμένα μαζί. Δεν χρειάζεται εξωτερικό αδιάβροχο κάλυμμα.

Υφασμάτινη πάνα ένα-μέγεθος – one-size diaper/nappy

Μπορεί να είναι όλα-σε-ένα ή εφαρμοστή. Το ίδιο μέγεθος πάνας μπορεί να χρησιμοποιηθεί από νεογέννητο μέχρι το παιδί να εκπαιδευτεί στη χρήση της τουαλέτας. Ρυθμίζεται με κόπιτσες για να εφαρμόζει σε κάθε ηλικία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ταυτόχρονα για ένα βρέφος και ένα μεγαλύτερο παιδάκι.

Λανολίνη – lanolin

Είναι μια φυσική λιπαρή ουσία που εξάγεται από το μαλλί των προβάτων και το προστατεύει από την υγρασία. Χρησιμεύει στην αδιαβροχοποίηση των μάλλινων καλυμμάτων για πάνες. Χρησιμοποιείται σε μικρή ποσότητα διαλυμένη σε καυτό νερό ή με τη μορφή ειδικού υγρού για την αδιαβροχοποίηση.

Καρποί πλυσίματος – soapnuts

Είναι οι φλοιοί των καρπών του φυτού Sapindus Mucorossi. Περιέχουν φυσικές σαπωνίνες, τασιενεργές καθαριστικές ουσίες όπως αυτές των σαπουνιών. Χρησιμοποιούνται στην καθαριότητα της υφασμάτινης πάνας ακατέργαστοι ή και σε υγρό έτοιμο για χρήση.

Σαπούνι χολής (ενισχυτικό λεκέδων) – gall soap

Σαπούνι σε μπάρα ή και υγρή μορφή από φυτικά έλαια και χολή βοοειδών. Φυσικό τοπικό καθαριστικό λεκέδων.

Αδιαβροχοποίηση μάλλινου καλύμματος για πάνες (με λανολίνη) – lanolizing wool diaper/nappy cover, soaker

Μουλιάζουμε ένα ήδη καθαρό μάλλινο κάλυμμα σε χλιαρό νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει λίγο σαπούνι και ελάχιστη λανολίνη διαλυμένη σε καυτό νερό. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο υγρό με λανολίνη. Μουλιάζουμε για 15-20 λεπτά και αφήνουμε να στραγγίξει χωρίς στύψιμο. Τυλίγουμε το κάλυμμα σε μια πετσέτα για να αφαιρέσουμε περισσότερη υγρασία και αφήνουμε να στεγνώσει. Ανάλογα με τη χρήση του καλύμματος, η αδιαβροχοποίηση γίνεται κάθε 3-4 εβδομάδες.

Βρακάκι εκμάθησης (trainning pants)

Ενισχυμένο βαμβακερό εσώρουχο, με η χωρίς αδιάβροχο στρώμα, το οποίο είναι βοηθητικό για την εκμάθηση της τουαλέτας στα νήπια. Δεν υποκαθιστά την υφασμάτινη η συμβατική πάνα, συλλέγει μεγάλο μέρος από παιδικά “ατυχήματα” και βοηθά σταδιακά στην απαλλαγή από την πάνα μιας και το παιδάκι αισθάνεται το βρέξιμο.


Θέλετε να μαθαίνετε τα νέα του Let's Go Cloth;