Οικολογική μπουγάδα για τις υφασμάτινες πάνες

Η μπουγάδα της υφασμάτινης πάνας έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, χωρίς να είναι όμως κάτι φοβερά κουραστικό και … αποκρουστικό! Οι λερωμένες πάνες πρέπει να αποθηκεύονται σε κατάλληλο μέρος μέχρι το πρώτο ξέπλυμά τους. Αν το μωρό σας έχει περάσει στο στάδιο των στερεών τροφών, ξεφορτώνεστε τα κακάκια του στην τουαλέτα πριν αποθηκεύσετε την πάνα. Στο τέλος της ημέρας βάζετε τις λερωμένες πάνες στο πλυντήριο και κάνετε ένα ξέβγαλμα με κρύο νερό. Αν οι πάνες έχουν λεκιάσει πολύ, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο απορρυπαντικό. Η μπουγάδα με τις πάνες καλό είναι να γίνεται κάθε δύο ή τρεις μέρες ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Είναι πολύ σημαντική η χρήση ενός οικολογικού απορρυπαντικού, χωρίς ένζυμα, οπτικούς ενισχυτές και μαλακτικά. Με αυτό τον τρόπο, αποφεύγετε τους ερεθισμούς στο ευαίσθητο βρεφικό δέρμα και εξασφαλίζετε ότι οι υφασμάτινες πάνες σας θα είναι καθαρές και απορροφητικές.

Υπάρχουν κάποια οικολογικά καθαριστικά στην αγορά τα οποία περιέχουν φυσικό σαπούνι και τα οποία δεν είναι τόσο κατάλληλα για τις υφασμάτινες πάνες. Ο λόγος είναι ότι ίχνη από το σαπούνι παραμένουν στις πάνες και συσσωρεύονται με τον καιρό με αποτέλεσμα να μειώνεται η απορροφητικότητά τους και ενδεχομένως να προκαλούνται προβλήματα δυσοσμίας. Μια λύση δίνει η γερμανική εταιρεία Klar με το υγρό καρυδοσάπουνο. Ότι πιο φυσικό για μια μπουγάδα με οικολογική συνείδηση! Παράγεται από τους καρπούς ενός δένδρου που ευδοκιμεί σε τροπικές περιοχές (Sapindus mukorossi) και οι οποίοι μετά από επεξεργασία με βρασμό, απελευθερώνουν την ουσία σαπονίνη, ένα πολύ αποτελεσματικό καθαριστικό για τα ρούχα και όχι μόνο. Η δόση είναι πολύ οικονομική – μόνο 30 ml για μια πλύση – και τα ρούχα σας είναι απαλά σαν χάδι και μυρίζουν φρεσκάδα. Είναι πολύ ευγενικό με τα υφάσματα και ιδιαίτερα με τα χρωματιστά και δεν ανάγκη να χρησιμοποιείτε μαλακτικό. Για τα ασπρόρουχα, καλό είναι να συνδυάζεται με ένα οικολογικό λευκαντικό. Σε συνδυασμό με σαπούνι χολής (gall soap) για λεκέδες, έχετε ότι χρειάζεστε για πεντακάθαρες και υγιεινές, οικολογικές πάνες. Τώρα και στην Ελλάδα, βρίσκουμε  ανεπεξέργαστους καρπούς πλυσίματος soapnuts, βιολογικής γεωργίας και δικαίου εμπορίου. Η συσκευασία του ενός κιλού είναι αρκετή για 150 πλύσεις το λιγότερο και επιπλέον μπορούμε να μαγειρέψουμε το δικό μας απορρυπαντικό για την κουζίνα, το πάτωμα, το μπάνιο, ακόμα και το σκύλο μας.

Για περισσότερες ιδέες χρήσης των σαπουνοκαρπών μπορείτε διαβάσετε τα ακόλουθα:
Συμπυκνωμένο καθαριστικό από καρπούς πλυσίματος soapnuts
Γνωριμία με τους καρπούς πλυσίματος ή αλλιώς soapnuts

5 thoughts on “Οικολογική μπουγάδα για τις υφασμάτινες πάνες

 1. Σοφία

  Popelix, μετά από δικό σου σχόλιο σε κάποιο φόρουμ (ξέρεις) πήρα το απορρυπαντικό που αναφέρεις.
  Πολύ χρήσιμα τα όσα αναφέρεις τόσο για την περιποίηση των βαμβακερών πανών αλλά και όλα τα άρθρα σου!

 2. Anonymous

  Γεια σας!
  Χρησιμοποιώ για πρώτη φορά υφασμάτινες πάνες στο δεύτερο παιδάκι μου. Χθες έβαλα το πρώτο πλυντήριο και απογοητεύτηκα γιατί οι πάνες δεν καθαρίσανε καλά. Τις έπλυνα με πρόπλυση στους 60 και με παιδικό απορρυπαντικό. Διαβάζοντας εδώ είδα ότι καλό είναι κάθε μερα (?) να τις βάζουμε στο πλυντήριο με κρύο νερο. Και μέτα? Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βάζουμε πλυντήριο κάθε μέρα? Συγχωρέστε με αν υπάρχει κάπου η απάντηση, δεν έχω διαβάσει ακόμα όλα τα άρθρα του blog…
  Μαρία

 3. clothdiapermoms

  Αγαπητή Μαρία,

  Λυπάμαι πολύ που άργησα να σου απαντήσω γιατί έλειπα σε διακοπές και επέστρεψα σήμερα. Τώρα, όσον αφορά τις απορίες σου, μπορείς να γίνεις λίγο πιο συγκεκριμένη; Όταν λες ότι δεν πλύθηκαν καλά, εννοείς ότι είχαν λεκέδες ή ότι δεν μύριζαν σαν καθαρή μπουγάδα; Πόσων μηνών είναι το μωράκι (έχει σημασία για τους λεκέδες και τον τρόπο πρόπλυσης); Στο πλυντήριο καθημερινά κάνουμε μόνο ξέβγαλμα με κρύο νερό, ένα πρόγραμμα που διαρκεί 10 με 15 λεπτά. Λυπάμαι αν δεν ήμουν αρκετά σαφής! Μέχρι να κάνεις πλύση, μπορείς να κρατάς τις πάνες σε μια μικρή λεκάνη στη μπανιέρα ή να τις απλώσεις στον ήλιο για να ξεθωριάσουν οι λεκέδες.

  Περιμένω τις απορίες αλλά και τις γενικότερες εντυπώσεις σου!

 4. Anonymous

  Kαλημέρα
  Το μωράκι μου τώρα είναι 2 μηνών. Θηλάζει αποκλειστικά οπότε τα κακά του είναι το γνωστό μουσταρδί και αρκετά ρευστά. Αυτό αφήνει ακόμα λεκέδες. Η μυρωδιά είναι οκ. Όταν τα στεγνώνω στον ήλιο όντως μειώνεται το πρόβλημα. Αλλά επειδή έχω στεγνωτήριο έλπιζα να αποφεύγω το άπλωμα. Τώρα το καλοκαίρι δεν είναι πρόβλημα αλλά το χειμώνα θα είναι. Ήδη έχω αγοράσει και χρησιμοποιώ το καρυδοσάπουνο που έχετε αναφέρει. Επίσης κάθε βράδυ κάνω ξέπλυμα στο πλυντήριο με κρύο νερό. Το πρόβλημα παραμένει. Δεν ξέρω τι κάνω λάθος. Θα μου ήταν πολύ χρήσιμη λίγη βοήθεια…
  Ευχαριστώ!

 5. clothdiapermoms

  Καλημέρα !

  Δεν κάνεις απαραίτητα κάτι λάθος, κάπως έτσι είναι με τε κακά του θηλασμού. Δοκίμασες να βάλεις στο λεκέ σαπούνι από χολή (gallzeife) πρίν από την πλύση με το καρυδοσαπούνι; Βοηθάει πολύ! Σε περίπτωση που το χρησιμοποιήσεις σε αρκετές πάνες, καλό θα ήταν να μειώσεις λίγο το απορρυπαντικό για να μην έχει πολύ αφρό η μπουγάδα σου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *