Ας μιλήσουμε για οικολογικές, υφασμάτινες πάνες!

Υπάρχουν διάφοροι τύποι πλενόμενης πάνας στην αγορά καθώς και κάποια σχετικά αξεσουάρ για την ενίσχυση, την καλή εφαρμογή και την περιποίησή τους. Θα χρειαστεί να γίνει μια προσπάθεια απόδοσης των όρων στα ελληνικά και όπως καταλαβαίνετε, ζητούμε την κατανόηση και περιμένουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας!

Όλασεένα (allinone)

Είναι σαν τις πάνες μιας χρήσεως μόνο που το εσωτερικό τους είναι υφασμάτινο. Δεν χρειάζονται επιπλέον εσωτερικές ενισχύσεις ή εξωτερικά αδιάβροχα καλύμματα. Είναι οι πλέον εύκολες στην εφαρμογή αλλά χρειάζονται αρκετό χρόνο για να στεγνώσουν και το κόστος τους είναι συνήθως μεγάλο. Υπάρχουν και κάποιες πάνες τύπου όλα-σε-ένα που οι εσωτερικές ενισχύσεις ξεδιπλώνουν έτσι ώστε το καθάρισμα και το στέγνωμα να γίνονται ευκολότερα.

Εφαρμοστές (fitted)

Έχουν ελαστικά πλαϊνά όπως οι μιας χρήσεως για να αποφεύγονται οι διαρροές. Χρειάζονται επιπλέον αδιάβροχο κάλυμμα (συνθετικό ή μάλλινο). Καθαρίζονται και στεγνώνουν πιο εύκολα και είναι πιο οικονομικές γιατί για 15-20 πάνες χρειάζονται μόνο 3-4 αδιάβροχα καλύμματα.

Απλές ή προδιπλωμένες (simple or prefolds)

Είναι η πιο παραδοσιακή και οικονομική μορφή πάνας και χρειάζεται καρφίτσες ή snappis για να στερεωθεί. Οι ενώ οι τελείως απλές που είναι ένα τετράγωνο απορροφητικό πανί, χρειάζονται κατάλληλο δίπλωμα για να φορεθούν, οι προδιπλωμένες έχουν διπλωθεί έτσι ώστε το ύφασμα στο κέντρο να σχηματίζει περισσότερα στρώματα και να παρουσιάζει μεγαλύτερη απορροφητικότητα. Επιβάλλεται η χρήση αδιάβροχου καλύμματος.

Με τσέπη (pocket diapers)

Μοιάζουν με τις εφαρμοστές ή τις όλα-σε-ένα μόνο που χρειάζεται να προσθέσει κανείς κάποια ενίσχυση στο εσωτερικό τους. Μπορεί κανείς έτσι να αυξομειώνει την απορροφητικότητά τους αλλάζοντας το είδος και το υλικό της ενίσχυσης. Σαν ενίσχυση μπορούν να χρησιμοποιηθούν παλιές επίπεδες ή προδιπλωμένες πάνες.

Πάνες ένα μέγεθος (onesize)

Μπορεί να είναι όλα-σε-ένα ή εφαρμοστές. Το ίδιο μέγεθος πάνας μπορεί να χρησιμοποιηθεί από νεογέννητο μέχρι το παιδί να εκπαιδευτεί για τη χρήση της τουαλέτας. Ρυθμίζονται με κόπιτσες για να εφαρμόζουν σε κάθε ηλικία και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα για ένα βρέφος και ένα μεγαλύτερο παιδάκι.

Επιθέματα πάνας(diaper liners)

Τοποθετούνται μεταξύ της πάνας και του δέρματος του μωρού. Χρησιμοποιούνται για να απομακρύνονται εύκολα οι ακαθαρσίες από το κυρίως ύφασμα της πάνας. Το υλικό τους είναι ή βιοδιασπώμενο χαρτί ή κάποιο κατάλληλο ύφασμα.

Ενισχύχεις πάνας (diaper doublers)

Προσθέτουν επιπλέον απορροφητικότητα στις υφασμάτινες πάνες και στις πάνες με τσέπη. Χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα τη νύχτα ή σε μεγαλύτερα παιδάκια.

Καλύμματα πάνας (diaper covers)

Κατασκευάζονται από συνθετικά υλικά έτσι ώστε να αποτρέπονται οι διαρροές, αφήνουν όμως το δέρμα να αναπνέει. Υπάρχουν και μάλλινα καλύμματα τα οποία είναι όμορφα, αναπνέουν καλά, έχουν φυσικές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και προσφέρουν πολύ καλή εφαρμογή. Τα καλύμματα από μαλλί χρειάζεται να αδιαβροχοποιούνται με λανολίνη 1 με 2 φορές το μήνα.

Snappis

Μοιάζουν με ελαστικά «Τ» και στις τρεις άκρες τους έχουν δόντια για να πιάνονται πάνω στο ύφασμα. Χρησιμοποιούνται για να σταθεροποιούν απλές, προδιπλωμένες πάνες ή ακόμα πάνες σε σχήμα κλεψύδρας. Δεν ξεκουμπώνουν εύκολα από τα μικρά παιδικά χεράκια και έτσι οι πάνες μένουν πάντα στη θέση τους.

2 thoughts on “Ας μιλήσουμε για οικολογικές, υφασμάτινες πάνες!

  1. Pingback: Αλλάξτε το μωρό σας εύκολα και γρήγορα με πλενόμενες πάνες όλα-σε-ένα | Let's Go Cloth

  2. Pingback: Εναλλακτικά υλικά στη θέση των υπεραπορροφητικών πολυμερών (SAP) | Let's Go Cloth

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *