Μια μέρα με δύο μωράκια σε υφασμάτινες πάνες

Aποθήκευση για καθαρές και λερωμένες πάνες

Η ημέρα μας ξεκινάει με τον κουβά μας σχεδόν άδειο – τα μικρά μας δεν χρειάζονται πια αλλαγή τη νύχτα. Ο ειδικός κουβάς για πάνες που αγοράσαμε είναι απο άριστης ποιότητας πλαστικό, σφραγίζει αεροστεγώς και με λίγο καθάρισμα με ζεστό νερό και απορρυπαντικό, δεν κρατά καμιά μυρωδιά. Για να μειωθούν οι οσμές και να περιοριστεί η ανάπτυξη βακτηριδίων, κολλήσαμε κάτω απο το καπάκι ένα παλιό σφουγγαράκι από πούδρα στο οποίο προσθέτουμε 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο από TeaTree ή λεβάντα. Το μόνο μειονέκτημα του συγκεκριμένου κουβά είναι ότι δεν χωράει όλες τις λερωμένες πάνες μιας μέρας (μήν ξεχνάμε ότι τα παιδάκια είναι δύο) και συχνά χρησιμοποιούμε και μια αδιάβροχη τσάντα με κορδόνι. Η συγκεκριμένη τσάντα μαζί με μια άλλη μικρότερη είναι χρήσιμη στις εξόδους μας και φιλοξενεί τις λερωμένες πάνες και τα υφασμάτινα μωρομάντηλα. Οι πάνες, τα αδιάβροχα βρακάκια, τα μωρομάντηλα και τα καθαριστικά είναι τακτοποιημένα σε καλαθάκια, δίπλα στο στρώμα αλλαγής.

Καθαρισμός και περιποίηση

Για τον καθαρισμό, εκτός από τρεχούμενο νερό, χρησιμοποιούμε και ένα ή περισσότερα υφασμάτινα μωρομάντηλα που εμποτίζονται από μια σπιτική λοσιόν (χαμομήλι ή φιλτραρισμένο νερό, λίγο βρεφικό λάδι και αφρόλουτρο και ζελ αλόης). Τα περισσότερα μωρομάντηλα είναι πετσετέ ύφασμα αγορασμένο με το μέτρο και κομμένο σε μικρά, τετράγωνα κομμάτια. Οι άκρες τους έχουν γαζωθεί για να μην ξεφτίσουν. Κάποια άλλα είναι λεπτή φανέλλα και μια ντουζίνα είναι Imse-Vimse από βιολογικό βαμβάκι. Μετά τον καθαρισμό χρησιμοποιούμε κάποιες φορές μια ελαφριά φυτική κρέμα και πιο σπάνια κάποιες φαρμακευτικές όταν υπάρχει ερεθισμός. Δεν χρησιμοποιήσαμε ποτέ παχιές, προστατευτικές κρέμες (ξέρετε, αυτές που μοιάζουν με στόκο!!!), ιδιαίτερα τώρα με τις υφασμάτινες πάνες (αφήνουν λιπαρούς λεκέδες που καθαρίζουν δύσκολα και επηρεάζουν την απορροφητικότητα του υφάσματος).

Ποιά πάνα να διαλέξω;

Έχουμε πολλούς τύπους πάνας. Οι περισσότερες είναι το #2 της Storchekinder και ακολουθούν αρκετές όλα-σε-ένα με τσέπη (Fuzzi Bunz, Tiny Tush) και εφασμοστές TotsBots από υπεραπορροφητικό μπαμπού. Υπάρχουν και δείγματα από Bebe, Happy Heinnys (Heinny huggers και Happy Hempy’s), Imse-Vimse (όλα-σε-ένα και πετσετέ εφαρμοστές), Popolini ένα-μέγεθος, εφαρμοστές (απλή και απο βιολογικό βαμβάκι) και μερικές προδιπλωμένες της Bambino-Mio. Σας μπέρδεψα εεε? Οι πάνες συμπληρώνονται και απο κάποιες ενισχύσεις και επιθέματα πάνας (για την ορολογία της υφασμάτινης πάνας πατήστε εδώ). Χρησιμοποιούμε κυρίως πλενόμενα επιθέματα από φλις και όταν αυτά τελειώσουν, χάρτινα βιοδιασπώμενα επιθέματα. Για τον ύπνο φοράμε πάντα κάποια ενίσχυση και επιθέματα για να μένει το δέρμα στεγνό. Για τη βόλτα και το παιχνίδι στο μεγαλύτερο παιδάκι, φοράμε επίσης κάτι ενισχυμένο για να αισθάνεται στεγνή και να μην έχουμε ατυχήματα. Για τη μέρα στο σπίτι, οποιαδήποτε πάνα απο τις διαθέσιμες είναι αρκετή.

Είναι μια “βρώμικη” δουλειά αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει!

Μιά βρεγμένη πάνα πάει κατευθείαν στον κουβά και περιμένει μέχρι το βραδυνό ξέπλυμα. Τι γίνεται όμως με τις πάνες που έχουν “περιεχόμενο”. Για να γίνει αυτή η δουλειά πιο εύκολη, χρησιμοποιούμε επιθέματα με τα οποία τα στερεά πετιώνται στην τουαλέτα. Κάποιες φορές χρειάζονται επιπλέον ξέπλυμα (είπαμε … βρώμικη δουλειά …) στην τουαλέτα με τη βοήθεια του ακουστικού του ντους. Τα υπολείμματα στερεών απομακρύνονται απο τις πάνες με το ξέβγαλμα στο πλυντήριο με κρύο νερό, το οποίο αποτελεί απαραίτητη προεργασία για την πλύση με ζεστό νερό και απορρυπαντικό. Ο κουβάς που κλείνει ερμητικά και η απόρριψη των στερεών στην τουαλέτα εξασφαλίζουν ότι το μπάνιο και το σπίτι σας θα μυρίζουν ευχάριστα, ακόμα και αν έχετε δύο μικρούλια με πάνες όπως εμείς!