Ένας μπαμπάς γράφει για υφασμάτινες πάνες!

Ένα άρθρο για τις υφασμάτινες πάνες, με αφορμή το σχετικό ντοκυμαντέρ που προβλήθηκε στη ΝΕΤ. Από έναν ευαισθητοποιημένο μπαμπά παρακαλώ Το δίλημμα της πάνας Μεταφέρουμε ένα απόσπασμα, με την άδεια του συγγραφέα:
 • Τα παιδιά ΔΕΝ χρειάζονται “εκπαίδευση τουαλέτας”. Ο έμφυτος μιμητισμός τους, τα ωθεί στη αντιγραφή της συμπεριφοράς των γονιών. Έτσι, βλέποντας τους να πηγαίνουν στην τουαλέτα για την ανάγκη τους, θα θελήσουν να το κάνουν και αυτά.
 • Η υψηλή απορροφητικότητα των πανών μίας χρήσης, έχει ως αποτέλεσμα το νήπιο να μην αντιλαμβάνεται τις “συνέπειες” του να ενεργείται πάνω του. Έτσι δεν το νοιάζει να συνεχίσει να το κάνει, γιατί πολύ απλά δεν το καταλαβαίνει.
 • Οι πάνες βρακάκια είναι το χειρότερο προϊόν, που έχει παραχθεί ποτέ. Επιμηκύνει το διάστημα εξάρτησης του παιδιού από την πάνα χωρίς λόγο. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι σε μία διαφήμιση τέτοιας πάνας, το παιδί ανοίγει το συρτάρι με τις πάνες, παίρνει μία και την φορά μόνο του! Αν το παιδί μπορεί να είναι τόσο ανεξάρτητο, ώστε να αλλάξει μόνο του πάνα, γιατί να μην χρησιμοποιήσει την τουαλέτα!;!
 • Διατυπώθηκε, ότι ο κινέζικος παραδοσιακός τρόπος αντιμετώπισης της νηπιακής ακράτειας είναι από τους καλύτερους. Στην Κίνα τα μωρά/νήπια φορούν κάτι που ονομάζουν καϊντάνγκου (kāidāngkù). To καϊντάνγκου είναι ένα παντελονάκι χωρίς ραφή ανάμεσα στα μπατζάκια, που επιτρέπει στο παιδί να ενεργηθεί, χωρίς να το βγάλει και φυσικά, χωρίς να το λερώσει.
 • Πολλοί γονείς, μπερδεύουν την πάνα βρακάκι, με το κανονικό βρακάκι.
 • Ένας εκ των συνεντευξιαζόμενων είπε το εξής φοβερό “… μπορώ ανά πάσα στιγμή να πάω στην χωματερή και να βρω ένα … κομμάτι του δίχρονου εαυτού μου!”.

One thought on “Ένας μπαμπάς γράφει για υφασμάτινες πάνες!

 1. Mama4

  Καϊντάνγκου…αυτό ακριβώς χρειάζομαι. Μου φάνηκε το αμέσως καλύτερο αξεσουάρ μετά τα – υφασμάτινα, εννοείται- εκπαιδευτικά βρακάκια που χρησιμοποιούμε.Ε, μόνο που θα χρειαζόταν και μια πολιτισμική αλλαγή του περιγύρου…Πάντως είναι μεγάλες αλήθειες όσα αναφέρεις για τις πάνες και είναι πολύ ενισχυτικό που το θέμα αρχίζει να αγγίζει και μπαμπάδες.
  Ευχαριστούμε πολύ, popelix!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *