Πάνες με τσέπη από φλις – Μέρος Ι

Οι περισσότερες πάνες τύπου τσέπης (pocket diapers/nappies) έχουν συνήθως στην εσωτερική τους πλευρά φλις και στην εξωτερική ύφασμα PUL (polyethylane laminate). Ο κατασκευαστής παρέχει μια εσωτερική ενίσχυση από μικροϊνες που αποτελεί και το απορροφητικό μέρος της πάνας. Σαν απορροφητικός πυρήνας βέβαια μπορεί να χρησιμοποιηθεί οτιδήποτε όπως μια προδιπλωμένη πάνα (prefold diaper/nappy) ή σε ώρα ανάγκης και μια μικρή βαμβακερή πετσέτα. Το φλις δίνει μια αίσθηση στεγνότητας στο μωράκι και βοηθά πολύ στην απόρριψη των στερεών στην τουαλέτα. Σε συνδυασμό με το υπεραπορροφητικό εσωτερικό, τέτοιες πάνες μπορούν να φανούν χρήσιμες για τη νύχτα ή σε μικρά ταξίδια. Ένα άλλο μοναδικό πλεονέκτημα είναι και ο πολύ μικρός χρόνος στεγνώματος, τόσο για την πάνα-τσέπη όσο και για τον πυρήνα από μικροϊνες. Στα αρνητικά θα μπορούσε να προσθέσει κανείς ότι μια τέτοια πάνα είναι εξολοκλήρου συνθετική (1), ταλαιπωρείται ιδιαίτερα σε υψηλές θερμοκρασίες (2) και εύκολα μπορεί να έχει διαρροές εξαιτίας της συσσώρευσης λιπαρών υπολειμμάτων. Δεν είναι τυχαίο που σε όλες τις σελίδες με πληροφορίες για πάνες υπάρχει ξεχωριστή ενότητα για το λεγόμενο diaper stripping (3)!
Στις παραπάνω φωτογραφίες εικονίζεται ένα παλαιότερο μοντέλο της διάσημης FuzziBunz και μια one-size TinyTush. Η δεύτερη πωλείται με ένα ένθετο από πολύ καλής ποιότητας αλεύκαστο βιολογικό βαμβάκι το οποίο όμως πρέπει να το πλύνει κανείς αρκετές φορές για να γίνει απορροφητικό!

(1) Παρόλα αυτά, το συνολικό της ανθρακικό αποτύπωμα είναι κατά πολύ μικρότερο του ενός τόνου σκουπιδιών από συμβατικές πάνες μιας χρήσης!
(2) Για λόγους φρεσκαρίσματος και αποστείρωσης, για κάποιους βοηθάει πότε-πότε μια πλύση στους 90 βαθμούς.
(3) Βλέπε Πάνες με τσέπη από φλις – Μέρος ΙΙ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *