Πλενόμενες υφασμάτινες πάνες για μωρά!

Όταν πρωτοάκουσα την ιδέα, ανατρίχιασα. Τι στο καλό, στο 1960 βρισκόμαστε και θα πλένουμε πάνες; Αν δεν τις έχεις ξανακούσει, πρόκειται για έτοιμες πάνες για μωρά όπως του εμπορίου, με κουμπάκια, σκρατς ή δεσίματα, που αντί να καταλήγουν στο καλάθι των αχρήστων μπαίνουν στο πλυντήριο, πλένονται, απλώνονται και ξαναφοριούνται. Από ύφασμα, βαμβάκι, μπαμπού, ό,τι μπορείς να φανταστείς!

Cloth Diapers

Photographer: Photoann

Το πρώτο πράγμα που με κέντρισε ήταν το οικονομικό. Στην καλύτερη – για ένα νεογέννητο ειδικά – θες 17 με 20 πάνες καθημερινά. Βάλε επί 15-20 ευρώ η 30άδα περίπου, γλιτώνεις μια μικρή περιουσία. Έπειτα με έπιασαν τα οικολογικά μου. Ένα μωρό μέχρι να το καταφέρεις να κάτσει στο γιογιό παράγει ένα ολόκληρο βουνό πάνες που θα πεταχτούν βρωμίζοντας τον πλανήτη ανεπανόρθωτα.

Ε, μετά σκέφτηκα και τα θέματα υγείας. Μπορεί οι πάνες μιας χρήσης να έχουν ελεγχθεί και να υπόσχονται τα καλύτερα, όμως δεν συγκρίνονται με τις υφασμάτινες σε καμία περίπτωση. Και το έχω διαπιστώσει προσωπικά. Το μωρό μου συγκαίγεται εξαιρετικά σπάνια ενώ όπως με διαβεβαίωσε και ο παιδίατρος, η υφασμάτινη πάνα είναι υγιεινότερη για το πολύ ευαίσθητο δερματάκι του μωρού. Το πιο περίεργο, διαπίστωσα ότι (αφού δεν έχει ξεκινήσει στερεές τροφές) δεν υπάρχει καθόλου δυσοσμία ακόμη κι αν το μωρό λερωθεί, ενώ με τις πάνες μιας χρήσης μυρίζει αμέσως.

Χωρίς άλλη σκέψη και αφού έκανα μια σχετική έρευνα αγοράς για τον τύπο πάνας που με εξυπηρετεί, παράγγειλα μια 24άδα από τις φθηνότερες και ξεκίνησα δειλά-δειλά να τις χρησιμοποιώ. Έπειτα από σχεδόν πέντε μήνες αποκλειστικής χρήσης των υφασμάτινων πανών, οφείλω να παραδεχτώ ότι είμαι κατευχαριστημένη. Βέβαια, οι πλενόμενες πάνες είναι μεγάλο κεφάλαιο για να αναλυθεί πλήρως μεμιάς, σε γενικές γραμμές όμως αξίζει από κάθε άποψη. Αν στο εξωτερικό η οικολογική πάνα κάνει θραύση που οι μαμάδες παιδεύονται με τα στεγνωτήρια, στην Ελλάδα με τόσο ήλιο είναι η καλύτερη και υγιεινότερη λύση!

Η πιο συχνή ερώτηση που ακούω για τις υφασμάτινες πάνες είναι η εξής: “καλά, δεν είναι εξίσου ενεργοβόρο να βάζεις σχεδόν κάθε μέρα πλυντήριο”; Η απάντηση είναι hello! Τι νόμιζες, τα καθημερινά πλυντήρια είναι κάτι που κάνουν μόνο οι μαμάδες με υφασμάτινες πάνες; Και ναι, οι πάνες δεν πλένονται ξεχωριστά από τα υπόλοιπα ρούχα του μωρού, ούτε είναι απαραίτητο να σιδερωθούν με τόσο ήλιο, οπότε κανένας έξτρα κόπος, μην το σκέφτεσαι ούτε στιγμή!

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο SheBlogs.eu από την Κωνσταντίνα Δελημήτρου, τη γνωστή σε πολλούς blogger xpsilikatzou. Αναδημοσιεύεται εδώ μετά από άδεια.

4 thoughts on “Πλενόμενες υφασμάτινες πάνες για μωρά!

 1. Anonymous

  Τις έμαθα απ’ τη δουλειά μου (www.ecofamily.gr), στα πρώτα 3 παιδιά δεν είχα ιδέα. Με ενθουσίασε το οικολογικό του πράγματος, και τα οικονομικά-υγιεινά τα σκέφτηκα περισσότερο όταν έμεινα έγκυος στο 4ο. Ε, η αλήθεια είναι ότι “ζήλευα” και τα υπόλοιπα υφασμάτινα ποπάκια της εταιρείας…Και όντως – παρά τις ανησυχίες της κατά τα άλλα ενθουσιώδους γιαγιάς, γιατί δεν τις σιδερώνουμε- το μωρό δεν έχει συγκαεί παρά μόνο όταν ήταν πολύ άρρωστο και για πρακτικούς λόγους δεν χρησιμοποιούσα υφασμάτινες πάνες!!! Οποιοσδήποτε μικροερεθισμός εξαφανίζεται σε χρόνο dt και τελικά ακόμα και οι χωρίς “χρατς” -συνήθως οικονομικότερες- πάνες εφαρμόζουν μια χαρά με ένα καλό “βρακάκι”.
  Το θέμα είναι, νομίζω, να ενημερωθούν και όσες ακόμα δεν διαβάζουν τύπου HCDS blogs και ιστολόγια.
  Mama4

 2. popelix

  Mama4,
  ευχαριστούμε που μοιράζεσαι την εμπειρία σου μαζί μας! Μήπως να γράψεις και συ ένα άρθρο σαν guest blogger? Τις τελευταίες μέρες, με ξάφνιασαν ευχάριστα δύο άρθρα, αυτό που διάβασες εδώ και ένα άλλο στο ecoview.gr που θα αναδημοσιευθεί σύντομα. Φαίνεται λοιπόν πως η ενημέρωση για τις πλενόμενες πάνες καλά κρατεί και σε άλλες ιστοσελίδες 😉

 3. Pingback: Πλενόμενη πάνα pocket από την Charlie Banana® | Charlie Banana

 4. Pingback: Πλενόμενη πάνα pocket από την Charlie Banana | Let's Go Cloth

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *