Φτιάξε μόνος σου μια υφασμάτινη πάνα!

Στο διαδίκτυο μπορεί να βρει κανείς πολλές πληροφορίες όχι μόνο για τους διάφορους τύπους πλενόμενης πάνας αλλά και αναλυτικές οδηγίες για το πως μπορεί να ράψει κανείς μόνος του υφασμάτινες πάνες και αδιάβροχα καλύμματα. Κάποια σετ με πατρόν και οδηγίες κατασκευής κοστίζουν μερικά δολάρια και αρκετά άλλα είναι εντελώς δωρεάν. Μια ιδέα μπορεί να πάρει κανείς αν επισκεφθεί τη σχετική σελίδα του The Diaper Jungle. Βασικές προϋποθέσεις για μια σωστή και αποτελεσματική πάνα είναι ο προσεκτικός σχεδιασμός αλλά και τα υψηλής ποιότητας υλικά. Οι επώνυμες υφασμάτινες πάνες είναι φτιαγμένες από φανέλα ή πετσετέ που ικανοποιούν το λιγότερο τις προδιαγραφές oekotex ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μιλάμε για ίνες πιστοποιημένης βιολογικής καλλιέργειας. Ακόμα πιο εξεζητημένα είναι τα υφάσματα PUL για τα αδιάβροχα καλύμματα καθώς και το 100% μάλλινο νήμα ή η μάλλινη τσόχα για μάλλινα βρακάκια πάνας που αδιαβροχοποιούνται με λανολίνη.
Στην παρακάτω προσπάθεια κατασκευής υφασμάτινης πάνας, χρησιμοποιήθηκε το πατρόν του φινλανδικού οίκου Ottobre με κάποιες απλοποιήσεις και τροποποιήσεις. Επιλέξαμε το μικρότερο νούμερο μετά από κάποιες κριτικές που ανέφεραν ότι το πατρόν είναι αρκετά μεγάλο. Παραλείποντας τα κουμπώματα χρατς, καταλήξαμε σε μια πάνα που μπορεί να φορεθεί με κάτάλληλο τρόπο από νεογέννητο μέχρι και μεγαλύτερο μωράκι. Η εσωτερική ενίσχυση έγινε αναδιπλούμενη (μικρότερος χρόνος στεγνώματος, καθαρίζει πιο αποτελεσματικά) και δεν χρησιμοποιήθηκε συνθετική βάτα στο εσωτερικό (είχαμε αντιμετωπίσει προβλήματα δυσοσμίας από τη χρήση πάνας με συνθετική βάτα στον πυρήνα). Όσο για τα υφάσματα, χρησιμοποιήθηκε 100% βαμβακερή φανέλα με σχέδια και 100% βαμβακερό πετσετέ σε φυσική απόχρωση, αγορασμένα με το μέτρο από κατάστημα με υφάσματα για είδη σπιτιού και προσωπικής χρήσης. Η πάνα που θα δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες έχει κρυφά ελαστικά στα ποδαράκια και στη μεσούλα και μπορεί να σταθεροποιηθεί με ένα κατάλληλο υφασμάτινο κάλυμμα ή με ένα snappi. Με το ύφασμα που περίσσεψε ράφτηκαν κάποιες ενισχύσεις πάνας αλλά και καθημερινά γυναικεία σερβιετάκια που κουμπώνουν με κόπιτσες (περισσότερες πληροφορίες σε επόμενη ανάρτηση).
Αν έχετε προσπαθήσει και εσείς να φτιάξετε οτιδήποτε σχετικό με τις υφασμάτινες πάνες, περιμένουμε ιδέες, φωτογραφίες και χρήσιμες συνδέσεις!

One thought on “Φτιάξε μόνος σου μια υφασμάτινη πάνα!

  1. Pingback: Συνέντευξη με τη Λυδία από το Ecofamily.gr | Let's Go Cloth

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *