Συνέντευξη με τη Λυδία από το Ecofamily.gr

To Let’s Go Cloth εγκαινιάζει μια νέα κατηγορία με συνεντεύξεις! Μέσα από τις ιστορίες προσώπων που επιλέγουν υφασμάτινες πάνες θα τις γνωρίσουμε καλύτερα, θα μάθουμε χρήσιμες συμβουλές και θα δούμε πως κάποιες μητέρες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, ξεκίνησαν να ασχολούνται με το εμπόριο και την προώθηση τους. Ξεκινάμε με τη Λυδία, δημιουργό και διαχειρίστρια του ηλεκτρονικού καταστήματος Ecofamily.gr.

lydia-sapountzaki-ecofamily

Λυδία, δημιουργός και διαχειρίστρια του ηλεκτρονικού καταστήματος www.ecofamily.gr

Πες μας δυο λόγια για την προσωπική σου εμπειρία με τις υφασμάτινες πάνες. Πώς τις ανακάλυψες;

Πριν γεννήσω το πρώτο μου παιδί, δεν είχα καν ακούσει για τις πλενόμενες πάνες. Υφασμάτινες πάνες είδα για πρώτη φορά στη μπουγάδα της αδερφής μου (ήταν η πρώτη στην οικογένεια που γέννησε και μάλιστα στην Αγγλία). Θυμάμαι πως είχα πολύ συγκεχυμένη αντίληψη για το τι ακριβώς ήταν και τι στο καλό τα ήθελε αυτά τα πάνινα βρακάκια. Όπως θυμάμαι και την αρχικά αρνητική μου στάση απέναντί τους, κι αυτό είναι κάτι που με βοηθά πολύ στο να καταλαβαίνω τις μαμάδες που είτε είναι επιφυλακτικές είτε χιλιομπερδεμένες σχετικά με τη χρήση τους. Με τις πρώτες όμως κιόλας χρήσεις οι υφασμάτινες πάνες με κέρδισαν και με έκαναν να αισθάνομαι τόσο καλά με την επιλογή μου που απορούσα γιατί το σκεφτόμουν..

Ποια ήταν η πρώτη πάνα που χρησιμοποίησες;

Νομίζω ήταν πάνα σε δυο κομμάτια Tots Bots Bamboozles με το αντίστοιχο κάλυμμα. Πολύ σύντομα όμως άρχισα να παίρνω από παντού και τα πάντα, οπότε έχω δοκιμάσει διάφορα…

Η Λυδία επί το έργον, στα πολύ χρήσιμα ενημερωτικά video στο κανάλι της Ecofamily!

Η Λυδία επί το έργον, πρωταγωνιστεί στα πολύ χρήσιμα ενημερωτικά video του καναλιού της Ecofamily!

Πώς αποφάσισες να δραστηριοποιηθείς εμπορικά με τις πλενόμενες πάνες;

Μέσα από την έρευνα που κάναμε στο διαδίκτυο πρωτογνωρίζοντας τις υφασμάτινες πάνες μας ήρθε μια πρόταση από μια Γαλλική εταιρεία να εισάγουμε στην Ελλάδα τις πάνες που κατασκεύαζε. Ήταν προφανές ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχε κάλυψη στην προμήθεια υφασμάτινης πάνας κι έτσι είπαμε να το δοκιμάσουμε. Βεβαίως το ένα έφερε το άλλο, η γκάμα μας εμπλουτίστηκε και κάπως έτσι γεννήθηκε και η Ecofamily (και… μαντέψτε τι πάνες φόρεσε μόλις γεννήθηκε!). Η εμπειρία του συζύγου μου στο εμπόριο μας βοήθησε να κινηθούμε σωστά και με σοβαρότητα από το ξεκίνημά μας και αυτό επιβραβεύτηκε σύντομα.

Τι είναι αυτό που σου αρέσει περισσότερο στις επαναχρησιμοποιούμενες πάνες;

Μα δεν υπάρχει και κάτι που να μην μου αρέσει! Από όπου κι αν το εξετάσεις το θέμα, είτε από άποψη υγιεινής, είτε από περιβαλλοντική, είτε από οικονομική πλευρά, μόνο πράγματα που θα σου αρέσουν μπορείς να δεις. Ακόμη δηλαδή κι από αισθητικής απόψεως, είναι φανερό πως υπερέχουν των πανών μιας χρήσης. Τι να πρωτοπώ, ακόμη και το ότι το ίδιο το μωρό αισθάνεται την υγρασία σαν αποτέλεσμα της πράξης του κι έτσι αποκτά συνείδηση και είναι έτοιμο να κόψει τις πάνες πολύ πιο σύντομα.

Αλλά, αν και δεν ξέρω αν θα καταφέρω να σας το εξηγήσω όπως το αισθάνομαι, πρέπει να ομολογήσω πως αυτό που προσωπικά με «φιάχνει» περισσότερο στις υφασμάτινες πάνες, είναι η αίσθηση πως παίρνεις τα πράγματα στα χέρια σου! Ανακαλύπτεις πως το θέμα με την αλλαγή της πάνας, λειτουργεί μηχανικά. Τι έχεις; Ένα μωρό που… στάζει! Τι κάνεις; Του βάζεις ένα αδιάβροχο βρακάκι παραγεμισμένο με ύφασμα για να το απορροφήσει. Απλά πράγματα! Είναι κάτι που ακόμη κι αν δεν το αγοράσεις, μπορείς να το ράψεις μόνος σου.

Διαλύεται αυτή η εξάρτηση από το super market από όπου θα αγόραζες αυτά τα μαγικά πλαστικά που κάτι παθαίνουν και φουσκώνουν με τα τσίσα και μετά θα τα πετάς και ποιος νοιάζεται που θα πάνε και για πόσες εκατοντάδες χρόνια θα στολίζουνε τη γη μας… Μαθαίνεις ότι μπορείς και ο ίδιος να καλύψεις τις βασικές ανάγκες του παιδιού σου. Έχω πανί, έχω απορροφητικότητα! Συνδυάζεις μόνος σου ανάλογα με τις ανάγκες που έχεις, προσθέτεις κι αφαιρείς ενισχύσεις, κάνεις εσύ το παιχνίδι!

Ποιοι είναι, από την προσωπική σου εμπειρία, οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι Έλληνες γονείς επιλέγουν πλενόμενες πάνες;

Αρχικά, όταν ξεκινήσαμε να φέρνουμε πάνες στην Ελλάδα (το 2007) βλέπαμε συνήθως γονείς με οικολογικές ανησυχίες, αυτό που λέμε… ψαγμένους γονείς που νοιάζονταν και για την υγεία του παιδιού τους αλλά και για το αντίκτυπο των επιλογών τους στο περιβάλλον. Τώρα πια έχει διευρυνθεί το κοινό που ενδιαφέρεται ή και επιλέγει υφασμάτινες πάνες και πολύ μου αρέσει που βλέπω γονείς… για όλα τα γούστα! Ο κύριος λόγος παραμένει θα έλεγα η υγεία του μωρού, αλλά ίσως εξίσου σημαντικός τώρα πια είναι και ο λόγος της οικονομίας.

Ποιος πιστεύεις ότι είναι ο πιο βασικός παράγοντας που αποτρέπει τους γονείς από το να χρησιμοποιήσουν υφασμάτινες πάνες;

Ο βασικός παράγοντας είναι η άγνοια! Είναι ακόμη σχετικά μικρό το ποσοστό των γονιών που είναι σωστά ενημερωμένοι για την επιλογή αυτή. Και η άγνοια μας κάνει επιφυλακτικούς. Αλλά τι πιο περίεργο, φοβόμαστε το ύφασμα αντί να φοβόμαστε το πλαστικό αγνώστων συστατικών..

Τι θα συμβούλευες όσους γονείς σκέφτονται να στραφούν προς τις πλενόμενες πάνες;

Μμμ… να με πάρουν τηλέφωνο!
Εντάξει, συμβουλεύω πάντα δοκιμή και όχι σπασμωδικές αγορές σε όσους είναι επιφυλακτικοί, όπως και συμβουλεύω ψυχραιμία: Δεν είναι καθόλου τόσο περίπλοκο όσο φαντάζει, ούτε η επιλογή συγκεκριμένης εταιρείας έναντι άλλης θα είναι καθοριστική για το μέλλον της ζωής μας με το παιδί. Οπότε.. η βασική μου συμβουλή είναι: Τόλμη και Ψυχραιμία!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *