Συνέντευξη με τη Gabi από το Gabi.gr

Μια πρωτοπόρος της υφασμάτινης πάνας στην Ελλάδα, η Gabi Grupe-Κανελλοπούλου, απαντάει στο ερωτηματολόγιο του Let’s Go Cloth:

Πες μας δυο λόγια για την προσωπική σου εμπειρία με τις υφασμάτινες πάνες. Πώς τις ανακάλυψες;

Μάλλον από σύμπτωση θα έλεγα! Το 1999 όταν έπαιζε ο γιος μου στη παιδική χαρά κάποια στιγμή είδα μια σκισμένη πάνα μιας χρήσεως. Είχε βγει όλο το εσωτερικό της πάνας και ειλικρινά τρόμαξα με αυτό που είδα. Κατάλαβα αμέσως ότι σίγουρα δεν μπορεί όλα αυτά τα τεχνητά υλικά να είναι καλά για το παιδί μου. Ένιωσα τύψεις προς τον γιο μου, που τόσα χρόνια του έβαζα κάτι που έδειχνε τόσο ανθυγιεινό. Και έτσι αποφάσισα να το ψάξω και αποφάσισα στο επόμενο παιδί να πάρω υφασμάτινες πλενόμενες πάνες. Έχοντας ζήσει στην Ευρώπη είδα γενικότερα μία στροφή προς τα φυσικά και υγιεινά υλικά. Η κόρη μου γεννήθηκε το 2000 και έτσι δεν έβαλε πότε πάνα μιας χρήσεως. Ούτε ακόμα και όταν ταξιδεύαμε.

Ποια ήταν η πρώτη πάνα που χρησιμοποίησες;

Η One Size Popolini με βόλεψε πολύ. Διάλεξα αυτήν ανάμεσα σε άλλες που βρήκα, διότι ακριβώς τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι ελεγμένα και πιστοποιημένα.

windelkreislauf gabi-grube-kanellopoulos popolini

Ο κύκλος της πλενόμενης πάνας. Φωτογραφία από το gabi.gr

Πώς αποφάσισες να δραστηριοποιηθείς εμπορικά με τις πλενόμενες πάνες;

Αυτό ήρθε σταδιακά. Η κόρη μου φόραγε τις βαμβακερές πλενόμενες πάνες και τις είδαν οι φίλες μου. Στην Ελλάδα δεν υπήρχαν. Τότε δεν υπήρχε το Internet ούτε τα e-shop στον βαθμό που υπάρχουν σήμερα και έτσι οι ενδιαφερόμενοι δεν ήταν εύκολο να τις βρουν και να τις παραγγείλουν. Μεσολάβησα εγώ και κάποια στιγμή, μια από τις φίλες μου που είχε πάρει πάνες για την κόρη της, άνοιξε μαγαζί με βιολογικά προϊόντα. Μου ζήτησε να της φέρω πλενόμενες πάνες για να τις πουλάει στο μαγαζί και έτσι ξεκίνησα. Ακολούθησαν άλλα μαγαζιά και μια αλυσίδα βρεφικών καταστημάτων. Το 2007 ξεκίνησα και το δικό μου e-shop. Εκείνη την εποχή πάλι, η χρήση πλενόμενης πάνας φαινόταν λίγο παράξενη, κάποιες μαμάδες το είδαν κάπως πρωτοποριακό, αλλά ουσιαστικά ήταν μία επιστροφή στα παλιά και δοκιμασμένα υλικά.

Τι είναι αυτό που σου αρέσει περισσότερο στις επαναχρησιμοποιούμενες πάνες;

Έχουν πολλά καλά οι υφασμάτινες πάνες, για μένα όμως το πιο σημαντικό ήταν να γνωρίζω ακριβώς με τι υλικά έρχεται σε άμεση επαφή το μωρό μου. Όπως δίνω ιδιαίτερη σημασία στο τι τρώνε τα παιδιά μου, έτσι προσέχω και τι φοράνε.

Ποιοι είναι, από την προσωπική σου εμπειρία, οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι Έλληνες γονείς επιλέγουν πλενόμενες πάνες;

Λόγοι υγιεινής του παιδιού, ευαισθησίας για το περιβάλλον και επίσης τα τελευταία χρόνια για λόγους οικονομίας.

Ποιος πιστεύεις ότι είναι ο πιο βασικός παράγοντας που αποτρέπει τους γονείς από το να χρησιμοποιήσουν υφασμάτινες πάνες;

Φοβούνται ότι είναι έξτρα δουλειά και ότι δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στο πλύσιμο. Στη διάρκεια όμως αντιλαμβάνονται ότι είναι απλά μία συνήθεια με πολλά οφέλη.

Τι θα συμβούλευες όσους γονείς σκέφτονται να στραφούν προς τις πλενόμενες πάνες;

Θα τους το συνιστούσα ανεπιφύλακτα! Γενικά πιστεύω ότι εάν είναι σε φάση να σκέφτονται να κάνουν κάποια αλλαγή για το καλύτερο, αργά η γρήγορα θα την κάνουν έτσι και αλλιώς. Οπότε μην το καθυστερούν. Συνιστώ να μαζέψουν πληροφορίες, να δουν τι είναι οι πραγματικές τους προτεραιότητες και να αποφασίσουν αυτό που είναι καλύτερο για το παιδί τους, την οικογένειά τους, το περιβάλλον…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *