Σπιτική συνταγή για μωρομάντηλα!

Πολλές μητέρες χρησιμοποιούν μωρομάντηλα μιας χρήσεως για τον καθαρισμό της περιοχής της πάνας είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό με καθαρισμό με νερό και σαπούνι. Τι περιέχει όμως η λοσιόν που είναι εμποτισμένα και τι γίνεται με τα μαντήλια όταν τα πετάμε; Όπως και με τις πλενόμενες πάνες, η χρήση μικρών κομματιών υφάσματος από βαμβακερή φανέλα ή πετσετέ σε συνδυασμό με ένα απαλό διάλυμα καθαρισμού που θα φτιάξετε εύκολα μόνοι σας, σας γλιτώνουν χρήματα, εξασφαλίζουν καλύτερη υγιεινή στο μωράκι σας και συμβάλουν σε λιγότερα απορρίμματα.
Συνταγή για καθαριστικό διάλυμα (Punkin-Butt):

3/4 κούπας αποσταγμένο νερό
1/4 κούπας ζέλ αλόης
3 σταγόνες αιθέριο έλαιο Tea Tree
1 σταγόνα αιθέριο έλαιο λεβάντας ή πορτοκαλιού (προαιρετικό)

Γεμίστε ένα κουτί που σφραγίζει αεροστεγώς (ένα tupperware είναι ότι πρέπει) με μικρά βαμβακερά πανάκια. Μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα πανάκια ή να φτιάξετε τα δικά σας αγοράζοντας ύφασμα με το μέτρο και κόβοντάς το περίπου στο μέγεθος που έχουν τα μωρομάντηλα μιας χρήσης. Ανακατέψτε καλά τα συστατικά του διαλύματος σε ένα δοχείο και περιχύστε τα πανάκια. Χρησιμοποιήστε τα για να καθαρίσετε την περιοχή της πάνας, τα χέρια και το πρόσωπο των μικρών σας βλασταριών. Άλλος τρόπος είναι να γεμίσετε ένα μπουκάλι, σκέτο ή με αντλία ψεκασμού, με το διάλυμα αυτό και να βρέχετε πανάκια όποτε τα χρειάζεστε. Υπολογίστε ποσότητα για λίγες μέρες για να αποφύγετε τυχόν αλλοίωση του διαλύματος (δεν περιέχει συντηρητικά). Το ζελ αλόης είναι ανακουφιστικό και επουλωτικό και το αιθέριο έλαιο Tea Tree έχει φυσικές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, πρέπει όμως να χρησιμοποιείται μόνο διαλυμένο γιατί σε άλλη περίπτωση μπορεί να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό!

Εγώ προσωπικά αντικαθιστώ το νερό με αφέψημα χαμομηλιού και προσθέτω λίγο αμυγδαλέλαιο και μικρή ποσότητα βρεφικού σαπουνιού (ιδέα από το Almond ‘n’ Chamomile του Zany-Zebra). Το λάδι βοηθά τα πανάκια να γλιστρούν πάνω στο δέρμα του μωρού και αφήνει το δέρμα απαλό. Το βρεφικό σαπούνι καθαρίζει αποτελεσματικά την περιοχή από τις ακαθαρσίες. Για βρέφη που έχουν πολύ ευαίσθητο δέρμα δοκιμάστε πρώτα σε μια μικρή περιοχή για την αποφυγή ερεθισμών.

Για περισσότερες πληροφορίες, ρίξτε μια ματιά στους παρακάτω συνδέσμους:

Καλή επιτυχία!

2 thoughts on “Σπιτική συνταγή για μωρομάντηλα!

  1. ελενη

    καλησπέρα.
    μήπως γνωρίζεις που μπορώ να βρω το ζελ αλόης?
    ευχαριστώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *